Lezing Platform GRAS

Lezing Platform GRAS

30 oktober 2013

Tijdens de Kennisboo(s)t verzorgt Hans Venhuizen een lezing over kennisvrije deskundigen in het ruimtelijk veranderingsproces.

oktober 14, 2013  |  Reacties uitgeschakeld voor Lezing Platform GRAS Lees Verder
Lezing Festival Verboden Landschap

Lezing Festival Verboden Landschap

20 oktober 2013 Lezing Hans Venhuizen

Het gebied rondom de Arnhemse Koningsweg is dankzij haar verleden als Duits militair vliegveld doordesemd met camouflage. In de Tweede Wereldoorlog werden voor het vliegveld veel fopboerderijen en fopschuren gebouwd en zelfs hele fopdorpen aangelegd. Hoewel na de oorlog sommige van die fopboerderijen als échte boerderijen in gebruik werden genomen, en daarmee werden gedecamoufleerd, is camouflage als DNA nog springlevend.

oktober 14, 2013  |  Reacties uitgeschakeld voor Lezing Festival Verboden Landschap Lees Verder
Festival Verboden Landschap

Festival Verboden Landschap

11 oktober 2013 – tentoonstellingsopening

Op het nieuwe Landgoed Koningsweg Arnhem aan de rand van het Park Hoge Veluwe, presenteert Hans Venhuizen de resultaten van de verkenning van het gebied die hij uitvoerde met het Schuster/Venhuizen verkennersteam.

oktober 14, 2013  |  Reacties uitgeschakeld voor Festival Verboden Landschap Lees Verder
BINCKHORST AUTONIË

BINCKHORST AUTONIË

Zaterdag 13 oktober 2012, 12-19 uur
Locatie: Skatepark Sweatshop, Binckhorstlaan 271, Den Haag

Op de slotmanifestatie van Haagse Havens van STROOM Den-Haag presenteert Hans Venhuizen  zijn project Autonië Binckhorst. Autonië is een autopretpark waar de culturele rol van de auto en haar verbindende kracht zichtbaar gemaakt wordt.

september 24, 2012  |  Reacties uitgeschakeld voor BINCKHORST AUTONIË Lees Verder

Inside Architect: Public Space from Inside (ned/eng)

English below.

In de afgelopen decennia zijn de betekenis en het karakter van de publieke ruimte sterk gewijzigd. Terwijl onze privé ruimtes onder de invloed van de media steeds publieker worden, raken onze publieke ruimtes steeds meer doordesemd van conventies, regels en eisen die behoren tot de (commercieel) private sfeer. Grootstedelijke interieurs als winkelcentra, pretparken, openbaar vervoer knooppunten en business centra, waar de gemiddelde stedeling een flink deel van zijn tijd doorbrengt, gedragen zich weliswaar als publieke ruimte, maar staan in feite haaks op hetgeen we als publiek kunnen beschouwen (Woordenboek: niet-geheim, voor iedereen bestemd; toegankelijk, openbaar). 

september 23, 2012  |  Reacties uitgeschakeld voor Inside Architect: Public Space from Inside (ned/eng) Lees Verder
De opgeheven Hefbrug

De opgeheven Hefbrug

Rotterdam is een stad die zich graag profileert als ‘werkstad’, een stad waar alle neuzen dynamisch richting vooruitgang staan. Een stad die zich niet wentelt in de ‘resultaten uit het verleden’, die geven immers geen garanties voor de toekomst. Maar juist de symbolen van die dynamische vooruitziende mentaliteit uit het verleden mogen rekenen op een nostalgische behandeling. Zo ligt de vermaarde brug De Hef er al werkeloos bij sinds 24 september 1993, toen de ondergrondse spoorverbinding werd geopend.

september 19, 2012  |  Reacties uitgeschakeld voor De opgeheven Hefbrug Lees Verder
Sarajevo, foto Hans Venhuizen

Balkanize me, een turbotrip naar de Balkan

juli 2011

Op uitnodiging van het NAi was Hans Venhuizen één van de deelnemers aan de ‘Balkantour’. Hier doet hij verslag van ‘een wilde rit door de westelijke Balkan’: Tirana in Albanië, Podgorica in Montenegro en Sarajevo in Bosnië Herzogovina: ‘Balkanize me’ .

maart 02, 2012  |  Reacties uitgeschakeld voor Balkanize me, een turbotrip naar de Balkan Lees Verder
Stedelijke regio's.  Over informele planning op een regionale schaal.

Brautmeile, Over de rol van cultuur bij de ruimtelijke ordening

April 2011

Deze column van Hans Venhuizen is opgenomen in de publicatie Forum Stedelijke regio’s. Over informele planning op een regionale schaal.

Bij de combinatie van de woorden cultuur en ruimte zult u niet in eerste instantie denken aan de bedrijfscultuur die heerst op de burelen waar ruimtelijke plannen worden gemaakt. Waarschijnlijker is dat het begrip cultuur bij u prettige gedachten aan theater, mode, design en beeldende kunst oproept. Gecombineerd met ruimte denkt u wellicht aan tot de verbeelding sprekende architectuur, verfraaiende kunstwerken die plekken uniek maken of zelfs aan locatietheater dat bewoners en plannenmakers bewust maakt van de gevoelde kwaliteiten van een plek.

april 27, 2011  |  Reacties uitgeschakeld voor Brautmeile, Over de rol van cultuur bij de ruimtelijke ordening Lees Verder

Symposium Kunst & Gebiedsontwikkeling van Kunstgebouw/Provincie Zuid-Holland

Februari 2011  

Kunst en gebiedsontwikkeling is het thema van deze dag, waarbij de waarde van Kunst als aanjager en katalysator voor ruimtelijke ontwikkelingen wordt onderzocht

Bas Heijne formuleerde met zijn essay Echt Zien het uitgangspunt voor de kunstmanifestatie waarvan dit symposium de afsluiter is. Hij pleit voor kunst die uitdaagt tot een nieuwe beleving van de alledaagse werkelijkheid. Een uitnodiging om, met een andere blik, even voorbij de bekende realiteit te kijken. De autorit over de N 470 moet méér zijn dan een verplaatsing: een beleving, een ervaring!

februari 02, 2011  |  Reacties uitgeschakeld voor Symposium Kunst & Gebiedsontwikkeling van Kunstgebouw/Provincie Zuid-Holland Lees Verder

k-sterretje-eiland

September 2010

De tiende partnerbijeenkomst van KEI, kenniscentrum stedelijke vernieuwing, vond plaats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hans Venhuizen  sloot het programma af met een opwekkende boodschap over het imago van de wijk: “Ist der Ruf einmal zerstört, lebt es sich weiter unbeschwert.” Vrij vertaald: is je reputatie eenmaal verloren, dan leef je een zorgeloos bestaan.

september 30, 2010  |  Reacties uitgeschakeld voor k-sterretje-eiland Lees Verder