BINCKHORST AUTONIË

Zaterdag 13 oktober 2012, 12-19 uur
Locatie: Skatepark Sweatshop, Binckhorstlaan 271, Den Haag

Op de slotmanifestatie van Haagse Havens van STROOM Den-Haag presenteert Hans Venhuizen  zijn project Autonië Binckhorst. Autonië is een autopretpark waar de culturele rol van de auto en haar verbindende kracht zichtbaar gemaakt wordt.

AUTONIA BINCKHORST, the amusement Park for your car. Presentation of the plans to finally grant the car the cultural recognition that it deserves. (Location: a The Hague car repair workshop on october 13)
Binckhorst, Den Haag

Nog niet zo lang geleden was de Binckhorst hét gebied voor de auto in Den Haag. Je kon er je nieuwe of tweede hands auto kopen, laten repareren, tunen, wassen, voltanken, er een cabrio van laten maken tot en met de sloop van dit kostbare bezit. Veel van deze bedrijven rondom de auto hadden een directe relatie met elkaar. De dealer huurde de spuiterij in, de garage haalde onderdelen bij de speciaalzaak en de sloper wist wel raad met de oude inruilauto’s. Met het recente uitkopen en verplaatsen van de showrooms en de dealers is het hart uit dit unieke autogebied gehaald. De autoverkoop stond garant voor de aanvoer van de te verzorgen en repararen auto’s en waren daarmee de hoofdvoedingsbron van het gebied. Tijdens de Autonië manifestatie maken we zichtbaar op welke bijzondere manier de auto als motor van de Binckhorst weer op gang kan worden gebracht.

Niet alleen autobedrijven spelen een rol bij de Autonië manifestatie. De auto is immers veel meer dan het vervoermiddel dat je van A naar B brengt. Auto’s zijn wereldwijd een van de belangrijkste culturele fenomenen, maar worden in die rol maar nauwelijks erkend. Ondanks al haar beperkingen van wet-en regelgeving en voortdurend oplopende kosten, krijgt de auto het al decennia voor elkaar om hét symbool van vrijheid en status te zijn. Niet alleen vervoermiddel maar ook trots bezit en verlengstuk van de identiteit. Geheel in tegenstelling tot die belangrijke culturele rol worden de handelingen rondom de auto (tanken, wassen, sleutelen, showen) zelfs bewust gescheiden ondergebracht op vaak onaantrekkelijke plaatsen waar flaneren met de auto absoluut onmogelijk is. Daarmee blijft de kracht van de auto als culturele verbinder absoluut onbenut.

Binckhorst Autonië gaat deze culturele rol en verbindende kracht van de auto zichtbaar maken. Via shows op de carcatwalk, activiteiten voor en door autosubculturen, maar ook een competitie in autobandtekenen, de realisatie van een drive-in city, oprichting van sociale sloopplaatsen, discopoetsen en een verkoopexperience voor tweede hands auto’s, krijgt de auto in de Binckhorst eindelijk de culturele erkenning waar ze al zo lang recht op heeft.

Wanneer je in de wereld van de auto duikt raak je al snel de weg kwijt. Alleen al rondom het object auto zelf bestaat een rijk aan domeinen en merken en aan mainstreams en subculturen. Vaak met een boeiende geschiedenis en een uitgesproken toekomstvisie. Naast de wereld van DAS AUTO is er nog een met het gebruik en betekenis van het ultieme SYMBOOL VAN VRIJHEID. Wat mensen met auto’s doen kan volstrekt losstaan van de kwaliteit of uitstraling van het object en kent ook een rijke geschiedenis en actualiteit met vele subculturen. Maar het object auto en haar gebruik zouden niet kunnen functioneren zonder alle faciliteiten en bouwwerken die er voor worden aangelegd. Een CAR-SPACE die bestaat uit snelwegen, parkeergarages tot tankstations en drive-in restaurants. Op hun beurt ook weer met mainstreams en subculturen en boeiende geschiedenissen en uitgesproken toekomstvisies. Alvorens van de cultuur van de auto te spreken is het belangrijk te specificeren over welk aspect van de auto we het precies hebben. We gaan hier verder op deze drie categoriën in en illustreren de rijkheid die ieder van deze werelden in zich heeft. Overigens zonder de indruk te willen wekken dat het maken van een volledig en compleet overzicht überhaupt mogelijk is.


colofon
Autonië werd bedacht door Hans Venhuizen tijdens het programma ‘Laboratorium voor de tussentijd’ in Transvaal (2008) en werd ontwikkeld in samenwerking met Sabrina Lindemann (MobielProjectbureau OpTrek) als een publiek evenement voor de Binckhorst in het kader van het Haagse Havens project. – De initiatiefnemers willen Ben Spoelstra, Bas Ackermann, Wilma Marijnissen, Joost den Elzen, Sandro Bruti, Margit Schuster en anderen bedanken voor hun medewerking en aanbevelingen.

– De initiatiefnemers willen de volgende studenten bedanken van het INSIDE programma masteropleiding aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten voor het in kaart brengen van de Binckhorst auto ervaring: Nina van Hoogstraten, Foteini Mermygka,Minsun Kim, Dasha Martynova, Wei Hsun Chen, Kyong Kim, en hun instructeurs Louise Schouwenburg en Simon Davies.

 

 

The comments are closed.