Voormalige watertoren bij station Oberhausen

GastGastgeber – RUHR.2010

Juli/oktober 2010 – Onder leiding van intendant Hans Venhuizen biedt GastGastgeber met haar programma tijdens RUHR.2010 verschillende perspectieven op het fenomeen hergebruik. Vanuit Nederland worden tijdens het Culturele Hoofdstadjaar RUHR.2010 tijdelijke, bijzondere en mobiele hotelvoorzieningen gecreëerd voor gasten en bezoekers van de projecten. Deze hotelvoorzieningen zijn in tijd en plaats gekoppeld aan concentraties van Nederlandse culturele presentaties maar vormen op hun beurt ook zelf centra voor design, muziek, theater en beeldende kunst.

Het GastGastgeber concept werd ontwikkeld door Lucas Verweij (Berlijn), Hans Venhuizen van Bureau Venhuizen (Rotterdam) en Boris Sieverts van het Duitse “Büro für Städtereisen” (Keulen), voor het Nederlands Consulaat in Düsseldorf.

oktober 24, 2010  |  Reacties uitgeschakeld voor GastGastgeber – RUHR.2010 Lees Verder
Ontdekking van het Maasplein

Ontdekking van het Maasplein

Oktober 2008 – In het kader van het programma ‘Kunst+Cultuur in het Pact op Zuid’ onderzoekt Bureau Venhuizen of de entrees van Rotterdam-Zuid een grotere rol kunnen spelen bij de herwaardering voor dit stadsdeel. In opdracht van het CBK Rotterdam ontwikkelde Hans Venhuizen in 2009 een visie op de Entrees van Zuid.

april 24, 2009  |  Reacties uitgeschakeld voor Ontdekking van het Maasplein Lees Verder
Veenbreed

Veenbreed

November 2008 – Voor het CBK Utrecht schreef Hans Venhuizen het projectplan VEEN BREED.

VEEN BREED laat een drietal projecten de cultuur de verbinder zijn tussen het landschap van gisteren en dat van morgen.

november 24, 2008  |  Reacties uitgeschakeld voor Veenbreed Lees Verder
Bakens langs de Waal

Bakens langs de Waal

September 2008 – Voor de Provincie Gelderland onderzoekt Bureau Venhuizen de mogelijkheden voor de oprichting van nieuwe ‘Bakens’ langs de Waal.

Door de grootschalige ruimtelijke ingrepen in de uiterwaarden langs de Waal staan de ruimtelijke kwaliteit, de herkenbaarheid en de eigenheid van het rivierenlandschap onder druk. De Gelderse regio Rivierenland heeft de ambitie om beeldende kunst, cultureel erfgoed én de zorg voor ruimtelijke kwaliteit bij elkaar te brengen. Cultuurpact Rivierenland startte daarom een prijsvraag, zoekend naar spraakmakende bakens langs de rivieren die gezamenlijk de identiteit van het Rivierenland versterken en extra ruimtelijke kwaliteit creëren.

september 24, 2008  |  Reacties uitgeschakeld voor Bakens langs de Waal Lees Verder
Des Beemsters – II

Des Beemsters – II


Maart 2006/2012
– Bureau des Beemsters

In 1999 is De Beemster aangewezen als UNESCO werelderfgoedmonument. De gemeente Beemster is daardoor verplicht het gebied in stand te houden en te beschermen zodat het overgedragen kan worden aan toekomstige generaties. Daarom is in 2006 aan Bureau Venhuizen opdracht gegeven om een ontwikkelingsvisie voor het gebied op te stellen.

Hierbij is gekeken naar de kwaliteiten van het gebied die echt ‘des Beemsters’ zijn en die zonder meer behouden moeten blijven. Deze visie is uitgewerkt in 12 projecten op het gebied van waterbeheerboerderij-ervenpaarden en energie. De uitkomsten hiervan zullen uiterlijk 2012 in het gemeentelijk beleid zijn verankerd.

maart 24, 2008  |  Reacties uitgeschakeld voor Des Beemsters – II Lees Verder
Dudok voor beginners, Hilversum

Dudok voor beginners, Hilversum

September 2006 – In de wijk Liebergen in Hilversum verdwijnen originele Dudokwoningen, maar hun plattegronden keren op een kinderspeelplein terug. De woningen rond het Van ’t Hoffplein zijn recentelijk gesloopt en worden door Hans Venhuizen onder het motto ‘Dudok revisited’ weer opgebouwd. Op het kinderspeelplein is een aantal woningplattegronden van de oorspronkelijke architectentekening op ware grootte op het plein uitgezet.

september 24, 2006  |  Reacties uitgeschakeld voor Dudok voor beginners, Hilversum Lees Verder
Des Beemsters – I

Des Beemsters – I

Mei/december 2005 – In het project DES BEEMSTERS heeft Hans Venhuizen onderzocht op welke wijze de kwaliteiten van de droogmakerij gerespecteerd en zo mogelijk versterkt kunnen worden binnen de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Met als doel het opstellen van een ontwikkelingsvisie. Onder de titel Des Beemsters is gezocht naar de eigen kwaliteiten van de Beemster waarop die ontwikkelingsvisie geënt kan worden.

december 22, 2005  |  Reacties uitgeschakeld voor Des Beemsters – I Lees Verder