GastGastgeber – RUHR.2010

Juli/oktober 2010 – Onder leiding van intendant Hans Venhuizen biedt GastGastgeber met haar programma tijdens RUHR.2010 verschillende perspectieven op het fenomeen hergebruik. Vanuit Nederland worden tijdens het Culturele Hoofdstadjaar RUHR.2010 tijdelijke, bijzondere en mobiele hotelvoorzieningen gecreëerd voor gasten en bezoekers van de projecten. Deze hotelvoorzieningen zijn in tijd en plaats gekoppeld aan concentraties van Nederlandse culturele presentaties maar vormen op hun beurt ook zelf centra voor design, muziek, theater en beeldende kunst.

Het GastGastgeber concept werd ontwikkeld door Lucas Verweij (Berlijn), Hans Venhuizen van Bureau Venhuizen (Rotterdam) en Boris Sieverts van het Duitse “Büro für Städtereisen” (Keulen), voor het Nederlands Consulaat in Düsseldorf.

Onder het label GastGastgeber worden er tijdens RUHR.2010 op bijzondere locaties in Oberhausen en Dortmund door Nederlandse ontwerpers Jurgen Bey van Studio Makkink&Bey en Gilian Schrofer van Concern gastenverblijven ingericht. Daarnaast verzorgt GastGastgeber overnachtingsmogelijkheden binnen de RUHR.2010 projecten van Observatorium en Atelier van Lieshout en maakt zij het mogelijk in het reizende Capsulehotel van Recycle architect Denis Oudendijk van REFUNC te overnachten. In Halle 5 van Zeche Zollverein, tijdens de Norm=Vorm tentoonstelling die daar wordt getoond, richt curator Judith ter Haar voor GastGastgeber een tijdelijke winkel in met Nederlandse ontwerpers die op de meest uiteenlopende wijzen in hun werk hergebruik centraal stellen. Het winkelinterieur wordt ontworpen door Rogier Martens. In de Openklapbare Mercedesbus van Kevin van Braak gaat deze winkel ook mobiel opduiken in het Ruhrgebied.

Kenmerkend is de wijze waarop de ontwerpers vanuit de eigen positie ingaan op de context. De gegevenheden van de plek worden niet slechts als achtergrond voor het tonen van eigen werk gebruikt maar volledig ingezet bij de conceptontwikkeling daarvan. GastGastgeber heeft Nederlandse ontwerpers uitgenodigd om gastenverblijven in te richten maar stelt die gastenverblijven ook daadwerkelijk open voor gasten. Om dat te kunnen realiseren werkt GastGastgeber intensief samen met verschillende lokale partners uit de cultuur, waaronder KITEV in Oberhausen en de RUHR.2010 organisatie. Maar ook met maatschappelijke organisaties zoals Woningbouwvereniging THS en de Dortmundse Diakonie wordt samengewerkt voor de inrichting en het beheer van de tijdelijke voorzieningen. Voor GastGastgeber speelt design een sleutelrol in de actuele maatschappelijke opgaven die er momenteel in het Ruhrgebied spelen. Door enthousiast in de, niet overal even glansrijke, Ruhrgebiedse context te duiken, denkt en ontwerpt GastGastgeber mee aan een krachtig Umdenken van het Ruhrgebied.

 

Voor meer informatie:
Bekijk hier op de website van Labkultur een 2 min. durende videoregistratie van GastGastgeber.
Nederlands design getoond in Duitse arbeiderswoningen; bekijk hier een 2 min. durende impressie.
Uitgesproken Nederlands design in  het Duitse Rurgebied; keine gardinen am fenster. Klik hier voor een impressie van de Wereldomroep. (2:49 min)

Link naar de GastGastgeber website.

 

 

The comments are closed.