Bakens langs de Waal

September 2008 – Voor de Provincie Gelderland onderzoekt Bureau Venhuizen de mogelijkheden voor de oprichting van nieuwe ‘Bakens’ langs de Waal.

Door de grootschalige ruimtelijke ingrepen in de uiterwaarden langs de Waal staan de ruimtelijke kwaliteit, de herkenbaarheid en de eigenheid van het rivierenlandschap onder druk. De Gelderse regio Rivierenland heeft de ambitie om beeldende kunst, cultureel erfgoed én de zorg voor ruimtelijke kwaliteit bij elkaar te brengen. Cultuurpact Rivierenland startte daarom een prijsvraag, zoekend naar spraakmakende bakens langs de rivieren die gezamenlijk de identiteit van het Rivierenland versterken en extra ruimtelijke kwaliteit creëren.

‘Doe een spraakmakend voorstel voor een baken of keten van bakens die de identiteit van het Rivierenland versterken’, was de oproep van de prijsvraag ‘Bakens aan het Water’. Na drie maanden inzendtermijn bleken begin maart 2007 maar liefst 107 voorstellen te zijn ingezonden. Bureau Venhuizen kreeg vervolgens de opdracht om te onderzoeken welke bakens er op welke manier langs de Waal gerealiseerd kunnen gaan worden. De opdracht aan Bureau Venhuizen mondde uit in deze rapportage ‘Ruimte voor Bakens’ die een plan van aanpak is voor de realisatie van nieuwe bakens langs de rivier de Waal.

De pdf is hier te downloaden. Rapport ‘Ruimte voor bakens’ van Hans Venhuizen

Tags:

The comments are closed.