KONINGSAS MAGAZINE

Februari 2012- 1 jaar gebiedsintendant aan de Koningsas

In dit artikel presenteert Hans Venhuizen zijn bevindingen tijdens zijn eerste jaar gebiedsintendant aan de Koningsas. Het digitale Koninsas magazine is te downloaden via GRAS Uitgevers. (gebruik Firefox)

Koningsas Magazine

Eind 2010 begon Hans Venhuizen als gebiedsintendant in de Koningsas. Op uitnodiging van de Regio Groningen-Assen ging Venhuizen, vanuit cultureel perspectief, op zoek naar de mogelijkheden van het gebied om voorstellen te kunnen doen om de identiteit van het gebied te versterken (of zelfs te construeren) en aanknopingspunten in kaart te brengen voor verdere ontwikkeling. Dit alles met als doel een bijdrage te leveren aan de enscenering van de Koningsas; integraal en programma-overstijgend en in nauwe samenspraak met onder meer bewoners, ondernemers en gebruikers van het gebied.

Op 1 december 2011 presenteerde Hans Venhuizen de resultaten van één jaar Gebiedsintendant van de Koningsas. Het werd een bonte dag die in het Drents Museum in Assen begon met een uitgebreide inleiding in de geschiedenis van de Koningsas door Marinke Steenhuis, landschapshistorica en ‘dochter’ van het gebied. De dag werd voortgezet in de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde. Hier presenteerden ontwerpers hun voorstellen rondom ‘de sensibele snelweg’ over verrassende toepassingen van sensortechnologie rond de A28. Verder kwamen de voorstellen van ONIX architecten rondom de ‘verlandgoedingsmogelijkheden’ van de luchthaven en haar omgeving en innovatieve ontwerpmogelijkheden voor de waterzuivering in Assen en de energiewinning in het landschap bij Tynaarlo aan bod. Het gezelschap verplaatste zich tenslotte over de Koningsas verder naar Groningen waar de dag in samenwerking met Platform GRAS werd afgerond als jaarlijkse Boumagesprek. Tijdens de reis voorzagen schrijvers Rik Herngreen en Bram Esser het gezelschap van nieuwe inzichten op het landschap van de Koningsas. De hele dag reisde het Hunekussen, het opblaasbare hunebed van kunstenaar Lambert Kamps met het gezelschap mee.

Centraal tijdens het eerste Koningsas-symposium stonden de aanbevelingen van gebiedsintendant Hans Venhuizen om het Noord-Willemskanaal, dat hij als een ‘slapende prinses’ presenteerde, met veel activiteiten en nieuw gebruik in de nabije toekomst wakker te gaan kussen tijdens EEN ZOMER AAN DE KONINGSAS. Zijn presentatie maakte zichtbaar op welke manier een culturele benadering van de ruimtelijke ordening het gebied nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden biedt.

In een tijdschrift zijn de activiteiten van het eerste jaar Gebiedsintendant van de Koningsas verzameld. Naast de onderzoeken die centraal stonden tijdens het eerste Koningsas symposium is hier een overzicht opgenomen van alle andere activiteiten die Venhuizen ondernam. Van de Pecha Kucha avond in Eelde tot de boottochten met de omgekeerde taxiboot van Lambert Kamps en van het mini-debat ‘Yde eist haar meisje terug’ tot en met de presentatie van het eerste borduurpatroon van de Koningsas.

Hans Venhuizen – gebiedsintendant Koningsas – februari 2012

Een jaar intendant van de Koningsas – Overzicht inhoud magazine
Column – Bert van Meggelen
Inleiding – Hans Venhuizen – Een zomer aan de Koningsas
Marinke Steenhuis – Keuning 2.0: Kroniek van de Koningsas
Harry Cock en Drents arcief – foto’s van het Noord-Willemskanaal
Bram Esser – Bermtoerisme

Energie Transitie Park: energie van om de hoek.
mentor: Bureau Ritsema

Groningen Airport Eelde: een waarlijk regionale luchthaven.
mentor: ONIX

Sensorisch Landschap/de sensibele snelweg: nieuwe technologie als streekproduct.
mentor: MD Landschapsarchitecten

Zuiver Landgoed: afvalverwerking als energiebron en nieuwe openbare ruimte.
mentor: De Zwarte Hond/Daniël Lipschitz
Rik Herngreen – Koningsas
Elles Kiers van de PeerGrouP presenteert de smaak en producten van de Koningsas.
Lambert Kamps –  Hunekussen

 

Koningsas Magazine

The comments are closed.