Zaaien en Wieden, Volkscultuur in hedendaagse kunst.

 18 juni t/m 4 september 2011

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst brengt deze zomer een veelzijdige internationale groepstentoonstelling die de hernieuwde aandacht voor volkscultuur koppelt aan hedendaagse kunst en aan erfgoed.  Er nemen ruim 20 Europese kunstenaars deel voor wie volkscultuur inspiratiebron is. Een aantal kunstenaars is door het Cobra Museum uitgenodigd nieuw werk te ontwikkelen voor deze expositie. Hans Venhuizen laat in deze tentoonstelling zien hoe breed het begrip cultuur kan worden opgevat; als cultuurhistorie, erfgoed en kunst, maar ook als de verzamelde actuele cultuur van de bewoners van een streek.

 Het werk van Hans Venhuizen bestaat uit 40 m2 parquette-landschap met daarop 100 prentbriefkaarten. Bezoekers moeten het parquette-landschap betreden om de prentbriefkaarten te kunnen bemachtigen.

De werkwijze van Venhuizen is gebaseerd op het hergebruiken van bestaande landschappelijke en culturele kwaliteiten en deze te vertalen naar de actuele context om geschiedenis, heden en toekomst met elkaar te verbinden. Zo kunnen nieuwe (cultuur)landschappen en stedelijke gebieden in onze voortdurend veranderende omgeving een identiteit ontwikkelen die niet verzonnen is, maar vanuit een vanzelfsprekende continuïteit wordt verkregen.

Hans Venhuizen zegt hierover: “De eerste trein zag er uit als een koets, het engelse woord voor treinwagon is ook nog steeds koets. Nog steeds benoemen we de kracht van een automotor in hoeveelheden ‘paard’. Veranderingen gaan per definitie geleidelijk en nieuwe verschijningen nemen altijd kwaliteiten over van de verschijningen waaruit ze zijn ontstaan. Dit is ook noodzakelijk omdat mensen herkenning nodig hebben om te kunnen erkennen. Veel nieuwbouwhuizen zien er zelfs na het modernisme nog uit als een klassieke boerderij, in zijn nieuwe gedaante ook boerderette genoemd. In het noorden van Holland waar de boerderijen vanouds worden gebouwd met een pyramidedak en stolpboerderij worden genoemd, verschijnen overal stolperettes: nieuwbouwhuizen met een pyramidedak. Niet dat deze huizen zich niet verder ontwikkeld hebben en het nog steeds met de energieverzorging en het sanitair van honderd jaar geleden moeten doen. Veel mensen kiezen als ‘ringtone’ op hun IPhone het geluid van een oude draaischijftelefoon, een moedwillig gekozen continuiteit die het omgaan met deze bijna onvoorstelbare digitale hulpmiddelen hanteerbaar maakt.”

Link naar het COBRA Museum, Amstelveen.

Klik hier voor het persbericht.

Zaaien & Wieden, volkscultuur in hedendaagsekunst. COBRA Museum, Amstelveen

The comments are closed.