Stadsklas: Learning by doing

voorjaar/zomer/herfst 2014/
16 mei ’14 – 09 okt ’14

Stroom Den Haag organiseert dit jaar de Stadsklas, een spoedcursus stadsontwikkeling aan de hand van alternatieve en innovatieve praktijken van kunstenaars, architecten en publieke ontwikkelaars.

Met Jeanne van Heeswijk, ZUS, Sabrina Lindemann, Melle Smets, Koen Wynants, Ndvr, Pop-Up City, Mariska van den Berg, Hans Venhuizen, Stipo en Asli Kiyak Ingin

Diverse data in 2014

Locatie: diverse locaties

Stroom Den Haag organiseert dit jaar de Stadsklas, een spoedcursus stadsontwikkeling aan de hand van alternatieve en innovatieve praktijken van kunstenaars, architecten en publieke ontwikkelaars.
Met een verfrissend en actiegericht programma leert de Stadsklas je op een nieuwe manier te doen, te kijken en te maken. Daarnaast wordt door de deelnemers in de praktijk geoefend op vaardigheden die onontbeerlijk zijn voor ruimtelijke professionals in deze tijd.

De reeks wordt afgeloten met een presentatie van de bevindingen uit de Stadsklas en een tafelgesprek met betrokkenen bij het architectuur- en stedenbouwonderwijs over hoe de vaardigheden te vertalen zijn naar de huidige onderwijspraktijk.

De Stadsklas gebruikt de alledaagse realiteit van de stad als lesmateriaal en klaslokaal. Omdat je in de buitenlucht, in beweging en in gesprek beter en anders leert, is dat ook de opzet van de Stadsklas: gegarandeerd powerpoint-vrij. Elke dag vindt op een andere locatie plaats en heeft ook andere begin- en eindtijden.

PROGRAMMA

AMSTERDAM: 16 MEI 2014 
The medium is the message! 
O.l.v. Pop-Up City en Mariska van den Berg 
Meer info en reserveren
Hoe kun je instrumenten, zoals bloggen, campagne voeren en nieuwe media, gebruiken om een gebied, thema of belang op de kaart te zetten? Met gidsen Jeroen Beekmans en Joop de Boer (Pop-Up City) en Mariska van den Berg bezoeken we verschillende ‘best practices’ in Amsterdam waarbij tactisch agenderen een rol speelt.

ROTTERDAM: 22 MEI 2014 
Plek maken – Plek zijn 
O.l.v. ZUS en Stipo 
Meer info en reserveren
Door persoonlijk aanwezig te zijn en je aan een plek te verbinden kun je een sleutelrol spelen bij de verandering van die plek. Maar hoe doe je dat nou precies? ZUS en Stipo nemen je een dag mee langs Schieblock, Luchtsingel en Zoho.

DEN HAAG: 26 MEI 2014 
ReSource City 
O.l.v. Sabrina Lindemann en Asli Kiyak Ingin 
Meer info en reserveren
Hoe kan ondernemerschap bijdragen aan de ontwikkeling van de stad en hoe kan de stad daarvoor zelf de bron zijn?Vanuit haar ervaring in de Binckhorst in Den Haag leert Sabrina Lindemann hoe je dat inhoudelijk, organisatorisch en financieel aanpakt. De dag eindigt met een avondlezing van Asli Kiyak Ingin.

ARNHEM: 1 OKTOBER 2014 
- dit is een nieuwe datum!Hard kijken 
O.l.v. Melle Smets en Hans Venhuizen 
Meer info en reserveren
Hoe scan je onafhankelijk en onbevooroordeeld een situatie zonder daar meteen de eigen ambities op te projecteren? In Arnhem leren Melle Smets en Hans Venhuizen je hard te kijken en te jongleren met vage vonsten totdat ze op hun plek vallen.

ANTWERPEN: 9 OKTOBER 2014 
- dit is een nieuwe datum!
 De opdracht voor de verandering 
O.l.v. Tim Devos (Ndvr) 
Meer info en reserveren
Hoe start je een ruimtelijk veranderingsproces zonder direct een ruimtelijk ontwerp te willen realiseren? Tim Devos (Ndvr) neemt je mee naar Damwijk in Antwerpen en laat zien dat juist in problemen potenties schuilen voor verandering.

ROTTERDAM: uitgesteld 
- nieuwe datum wordt nog bekend gemaakt
 This is not a project!
 O.l.v. Jeanne van Heeswijk
Hoe creëer je, over de grenzen van tijdelijke betrokkenheid en financiering heen, zeggenschap en betrokkenheid van de buurt en wijk? En hoe draagt dit uiteindelijk bij aan de kwaliteit van de stad? Jeanne van Heeswijk neemt je mee naar de Wijkcoöperatie Afrikaanderwijk in Rotterdam en laat zien hoe je verder dan het project kunt denken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
De Stadsklas De Stadsklas richt zich op professionals: architecten, stedenbouwers, kunstenaars, onderzoekers, projectontwikkelaars, cultureel ondernemers, maar iedere dag is er ook een aantal plekken beschikbaar voor geïnteresseerde studenten. Iedere Stadsklasdag staat open voor 12-15 deelnemers. Je kunt zowel voor één dag als voor meerdere dagen inschrijven. Kosten per dag bedragen € 100,- (exclusief btw). Dat is inclusief eten en drinken, vervoer op locatie en exclusief vervoer van en naar de locatie. 
Studenten betalen € 50, (exclusief btw) per dag. 

Informatie via Francien van Westrenen: fwestrenen@stroom.nl

Colofon
: De Stadsklas is een initiatief van Stroom Den Haag en wordt uitgevoerd in samenwerking met Hans Venhuizen, Willemijn Lofvers, Tim Devos en The Pop-Up City. 

De Stadsklas wordt financieel mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stroom Den Haag.

<link STROOM Den Haag >

<link STROOM activiteiten en manifestaties >

 

Tags:

The comments are closed.